Ouderen trappen veilig door met een fietsspiegel

Vrijdag 10 november staat het Posifietsteam van ‘Spiegeltje-Spiegeltje op mijn fiets, zonder mij zie je …’ op de weekmarkt in Nieuw Bergen. Het team staat daar om met ouderen in gesprek te gaan over fietsgedrag en de voordelen van een fietsspiegel.

Als dank voor het gesprek wordt er gratis een fietsspiegel gemonteerd. Het doel hiervan is om ouderen zolang mogelijk veilig te laten doortrappen.  

Veilig doortrappen op de fiets

Trendsportal Mobiliteit en Logistiek wil samen met de deelnemende gemeenten, waaronder Bergen, er voor zorgen dat ouderen zich veilig voelen op de fiets en zich ook veilig blijven gedragen. Steeds meer ouderen blijven ook op hogere leeftijd fietsen. Een mooie ontwikkeling, want fietsen houdt je gezond. Maar dat brengt ook de nodige nieuwe uitdagingen met zich mee. Op de fietspaden wordt het verkeer drukker en de snelheden verschillen, waardoor u vaker ingehaald wordt. Dit kan een schrikreactie geven waardoor de kans op een ongeluk toeneemt.

Fietsspiegel

Ook het linksaf slaan is voor veel ouderen een steeds moeilijker wordende beweging. Men moet het gezicht draaien wat vaak tot gevolg heeft dat men ‘meestuurt’ en daardoor niet meer rechtdoor fietst. Daarnaast is het altijd goed te weten wat zich achter u op de weg afspeelt. Met de campagne Spiegeltje-Spiegeltje gaat het team in gesprek met ouderen om het belang en gemak van een achteruitkijkspiegel op de fiets te duiden. Als dank voor het gesprek wordt er gratis een goede, moderne fietsspiegel gemonteerd. Hierbij geldt: OP=OP’.