In samenwerking met de Duitse en Nederlandse gemeenten Bergen, Gennep, Goch, Kalkar, Land van Cuijk, Uedem en Weeze zijn zes grensoverschrijdende fietsroutes geactualiseerd.

De routes zijn gebaseerd op de fietsroutes die enkele jaren geleden zijn gepresenteerd in het grensoverschrijdende project Dynamic Borders. Deze routes zijn uitgebreid en lopen nu ook door de gemeenten Uedem en Kalkar.

Zes fietsroutes

Op de fiets ontdekt u de mooiste landschappen, natuurgebieden en bezienswaardigheden in deze grensregio. Uiteraard ontbreken de natuurgebieden van het Reichswald, Nationaal Park De Maasduinen en het Maasheggengebied langs de Maas, dat de status van ‘UNESCO Man & Biosphere’ heeft, niet. Elke route heeft een eigen thema:

  • De ansichtroute, met de mooiste uitzichten waar u telkens opnieuw wilt stoppen of een foto wilt maken.
  • De schatkamerroute, met onder ander de mooiste plekjes in de natuur, waar soms zeldzame planten en dieren leven.
  • De remembranceroute, met aandacht voor het oorlogsverleden, maar zeker ook voor wat we daarna in deze grensregio samen hebben opgebouwd en wat ons samen verbindt.
  • De heerlijkhedenroute, langs de vele kastelen en herenhuizen in de regio.
  • Het ‘Duits Lijntje’, de spoorweg die ooit van Boxtel naar Wesel liep, is de basis voor deze route.
  • De bloemen- en bijenroute, langs de vele plekjes waar bijen zich thuis voelen, waar aandacht is voor biodiversiteit. 

Folders

Van elke route is een folder beschikbaar. Deze kunt u ophalen bij de gemeentehuizen of diverse toeristische ondernemers in de regio. Bij de actualisatie van de fietsroutes hebben de gemeenten samengewerkt met Visit Land van Cuijk en het Toeristisch Platform Venlo-Maasduinen.